Halfdan E & Martin G


Halfdan E og Martin G har kendt hinanden siden midten af 80' erne. I skiftende sammenhænge har de krydset spor, klinger og flaskehalse. De har skrevet til det Kongelige Teater (Jeg er Grim 1999) og de har lavet musik og tekst til børnefilm (Prop & Berta 2000). Tilbage i 80' erne spillede de begge i det hedengangne Dieters Lieder, og efter et par år i bandet Gerup (sm.m. Kim Sagild og Jonas Johansen) fandt de sammen med Martins bror, Johan, i hans nye band Flying Fish, udgav It's Almost Fairy Time og spillede på Roskilde Festival. Alt det foregik i 1993 - det samme år Halfdan fik udsendt sin første plade med Dan Turell ?Pas På Pengene?. Martin kastede sig over at udvikle et nyt musikundervisningsprojekt (DIM) i sin hjemby Roskilde. Halfdan spillede bas i forskellige bands, lige fra Gangway og Laid Back til Poul Krebs, men arbejdede videre med det materiale der ikke nåede at komme med på ?Pas På Pengene?. Det blev til efterfølgeren

?Glad i Åbningstiden? 1996. Siden har Halfdan arbejdet som producer og komponist for et utal af danske og udenlandske bands, solister, filmfolk og sangere. Hans komplette synderegister kan ses på hans hjemmeside www.halfdane.dk

I sommeren 2000 døde Johannes L Madsen, og der gik hul på digtere, forfattere og mediefolk landet over. Som skudt ud af en forsinket kanon væltede Johannes syrede ord igen ind i verden, og Halfdan og Martin var nøjagtig så begejstrede som alle andre. En avis-nekrolog med et par af JLMs fantastiske ordfablerier fik dem til at blokere hinandens telefoner. Ideen om at lave ?Smarte Pletter Mellem Fingrene? opstod fuldstændig i JLMs ånd; fuldstændig tilfældigt ud af den blå luft på nøjagtig samme tidspunkt af dagen.

På pladen kan høres flg. oplæsere:

Klaus Rifbjerg

Jørgen Leth

Vigga Svensson

Steen Jørgensen

Knud Holten m.fl.

De fleste af stemmerne er optaget i De Gl. Hæderkronede Halfdan E Studier. Men Jørgen Leth fik de først fat i lige før en flyafgang, så Martin styrtede ind til hans hotel med en digital båndoptager under armen og nåede at fange ham inden flyet lettede. Knud Holten var de næsten ved at glemme at optage, fordi han viste sig at være et helt leksikon fuld af viden om Johannes liv og lyrik. De bad Berit Fravn (den kendte oplæser fra Københavns hovebanegård) om at læse JLMs digte op over afgangshallens højttaleranlæg. Efter en del brevskriverier med DSB og Banestyrelsen om hvem der havde kompetence til at give lov, fik de endelig grønt lys til at lave optagelserne. Det foregik i et fornøjeligt inferno af fortravlede og ventende passagerer, der undrende og måbende hørte på. De har kastet de friske grønthandlere på Israels Plads ud i at råbe JLMs digte op i stedet for deres sædvanlige galia-meloner og fine, friske tomater. Til stor morskab når det endelig lykkedes at få noget i kassen i pauserne fra metro-byggeriet under jorden. Et af Johannes episke digte (track 14 Digt Overeksponeret) kom med efter en ide om at ringe til det firma i København med den mest sexede sekretær-stemme (Hej, Dorte) og få hende til at læse op over telefonen.

Samtidig med de fik en fornemmelse for JLMs digte, begyndte deres arbejde med at indsamle lyde til pladen. Det startede i Alsace, hvor de faldt for et akavet polyrytmisk forløb fra to vaskekummer på en campingplads. I efteråret kørte Martin rundt i det tidligere DDR for at sample dieselmaskiner (maskiner der lyder som maskiner er en truet dyreart!). I sommeren 2002 tog de sammen til Växjö, Sverige. Her findes et vandtårn, 15 m. højt, med en diameter på 30 m., der ved et arkitektonisk under har vist sig at indeholde et fabelagtigt ekko. Her boede de i tre dage, hvor de sendte de lyde de ville bruge op i hvælvingen og optog det en gang til. For at få lige præcis den atmosfære som det kæmpestore betonklodsbyggeri akkumulerer med på lydene. For at se hvad der skete.

Med alt hvad de har samlet ind i deres virtuelle svampekurv har de naturligvis også taget sig god tid til at sidde og nørde foran deres mange computere, dels hjemme, dels i Halfdans studie og dels i to sommerhuse, venligst udlånt af deres respektive familier.